Díjazták a Bihar-térképsorozatot

A Magyar Országos Levéltár az Év Kiadványa kategóriában díjazta a Bihar és Hajdú megyéket ábrázoló történelmi térképsorozatot.

A Hajdú-Bihari Levéltár és a Partiumi Keresztény Egyetem kutatói 2013-ban Bihar és Hajdú megyékről történelmi-közigazgatási adatbázist és térképsorozatot készítettek. A kutatócsoport tagjai: Dr. Szálkai Tamás történész, Szikla Gergő főlevéltáros (mindketten a Hajdú-Bihari Levéltár alkalmazottai), illetve Dr. Szilágyi Ferenc a Partiumi Keresztény Egyetem geográfusa.

Az egyéves kutatás keretében létrehozott adatbázisokból Dr. Szilágyi Ferenc egy 26 ívből álló történelmi térképsorozatot készített, amely végigkíséri Bihar történetét a 16. századtól napjainkig, továbbá Hajdú vármegye és Hajdú-Bihar megye teljes közigazgatás-történeti fejlődését. Az elkészült térképsorozatot három alkalommal előadásokkal egybekötve mutatták be: Debrecen – Megyeháza (2013. 11.18.), Nagyvárad – PKE (2014.02.28.), Érmihályfalva – Padlás Galéria (2014. május 16.).

A kiállítási anyagból 2014-ben Debrecenben multimédiás dvd-rom készült: „Bihar és Hajdú megye közigazgatási beosztásának története” címmel. Ez került be a Magyar Országos Levéltár díjazott kiadványai közé, a szakmai kiadványok között harmadik helyezést ért el. A díjátadásra február 4-én, a Budapesten szervezett ünnepélyen került sor.

plakatoklevélvarad

forrás: gmt.partium.ro