MAGYAROK A KÁRPÁT–MEDENCÉBEN 3.

MAGYAROK A KÁRPÁT–MEDENCÉBEN 3. címmel  rendeztek tudományos nemzetközi konferenciát Szegeden, 2017. november 17-19 között az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A konferencia szervezői a MTA Regionális Tudományos Bizottsága, Régiótörténeti Kutatások Albizottsága és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

A konferenciát a szervezők nevében Dr. Szónokyné Ancsin Gabriella (SZTE), majd a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviselője, illetve Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója nyitotta meg.

A konferencia első felében plenáris előadások hangzottak el, majd ebéd és a Feszty-körkép megtekintése után két szekcióban folytatódott a munka.

Egyetemünkről Pásztor Rita: Az érmelléki magyar kisebbség “iskola-lét” kérdései a demográfiai változások tükrében, illetve Debrenti Edith: Valutaárfolyamok volatilitása a kelet-közép-európai országokban címmel tartottak előadásokat.

Szintén a konferencián került bemutatásra a Magyarok a Kárpát-medencében 2. konferenciakötet (szerkesztette Szónokyné Ancsin Gabriella), amely a tavalyi konferencián elhangzott tudományos munkákat tartalmazza. A PKE vonatkozásában Pásztor Rita, Székedi Levente- Szűcs Enikő, illetve Debrenti Edith publikációja van jelen a kötetben.

A konferencia második felében szerémségi kirándulásra került sor.

Img 8689Img 8686Img 8683Img 8679

forrás: gtk.partium.ro